Живеам со пулмонална хипертензијаОва е Ѓурѓица Ќаева 37 годишна мајка, борец во својот свет на ретка болест пулмонална хипертензија. Во 2012 работејки остана без здив, без никаква причина. Ова е Ѓурѓица кога беше здрава и полна со живот и желба да успее да биде добра соприга, мајка, деловна жена.
Но само еден ден и промени се. Денес се бори за здив, за живот. Болеста и ги оштетува белите дробови и срцето. Таа има невидлив инвалидитет. Под насмеаното лице се крие модрата уста и длабоките воздишки да дише и следниот ден. Болеста не е излечлива но со комбиниана терапија која е третман, а не лек може да живее за себе и своето семејство. Ѓурѓица е една од седумте лица со оваа ретка болест во Македонија. 
Ѓурѓица никогаш не запали цигара. Ова е единствената слика која е направена откако болеста дојде во нејзиниот живот, но таа никогаш не запали цигара.


Иако секој ден е борба насмевката е секогаш на нејзиното лице, зошто највеќе од се сака да го живее животот за своето семејство. Доколку ги има двата лека кои се дел од комбинираната терапија и нејзината желба ке биде реалност. 
Денес таа дише вака модри усни, краток здив, болка и умор, отоци и апарати кои се нејзино секојдневие. Можеме и ние да промениме нешто во нејзиниот живот да и дадеме подршка во борбата за здрив.

Comments