Драган од Македонија пешачеше 220 километри за 4 дена за пациенти со Пулмонална Хипертензија

Драган од Македонија пешачеше 220 километри за 4 дена за пациенти со Пулмонална Хипертензија


Во борбата со оваа тешка болест, по патот на болката Ѓургица се запознасо многу луѓе.

Хумани луѓе кои сакаат да помогнат нејзината борба и борба на сите ПХ пациенти.

Еден од нив е Драган млад човек кој одеше  220 километри за 4 дена за пациентите со белодробна хипертензија.


Единствениот Македонец од Гевгелија кој успеал по четврти пат да го развиори  македонското знаме со единствена цел и причина за
Земете здив за пациенти со Белодробна Пулмонална хипертензија и за неговата сограѓанка 
Ѓургица.
Пациентите со белодробна хипертензија не можат да пешачат, бидејќи имаат притисок во белите дробови и доага до преоптоварување на срцето кое води до немил краен исход...
. Тоа е премногу тешко за нив. 6 минутниот  тест запешачење е вистински маратон за пациентите.

Поддршка од Драган Ристов е навистина многу битна за да се подигне свеста за оваа смртоносна и прогресивни ретка болест за сите пациенти во светот.
4-ти пат на Vierdaagse -Светско пешачење- Во Нијмеген, Холандија.
Тој изоди 222,3 километри во ПХ маица со Земете здив за ПХ пациентите.
Почетокот на овој марш е од 1909 година Марш, кој беше војнички во почетокот но кој прерасна во голем светски настан
Целта е да се промовира здравјето и спортот меѓу учесниците и на сите луѓе.
Партнери на организација на Министерството за одбрана на Кралството Холандија,

Кралската организација за пешачење .За 4 дена поминати 10 Општини 2 региона повеќе од 35 населени места.Овој марш има хуман аспект Ова година Драган пешачи за пациентите со Пулмонална Хипертензија.

100 години прослава на овој настан.т
 Велат: Ако за планинар најдоброто достигнување е да се искачи на Монт Еверест за аматерски одење е да пешачи во Нијмеген Холандија.

Четири дена Марш голем настан во одење  за четири дена, во кои учествуваат секоја година 42.000 пешаци. На тие денови, луѓето од целиот свет доаѓаат во Нијмеген да одат во и околу градот и неговата убава шумска околина.Илјадници гледачи  навиваат за пешаците по должината на рутата секој ден. По четири дена на одење славна влез по должината на Виа Gladiola учествувачите ги чека медал. Оваа година учесниците  добија кралски медал исто така и Драган  доби и медал за четврта година на учество од Кралство Холандија.


Ви благодариме Драган за поддршка,
Ова значи многу за пациентите со ПХ и нивната потреба од лек секој ден  ПХ пациентот дсе бори за здив и да преживее.
Видео интервју :Comments