Friday, July 8, 2016

„Tu se kupam, tu skoljke skupljam“

„Tu se kupam, tu skoljke skupljam“


Gjurgica Kjaeva i Vera Hodzic (Bosna i Hercegovina)
Kada mi je 2013. godine dijagnosticirana primarna plucna hipertenzija nista nisam znala o toj bolesti. 
Po izlasku iz bolnice odmah sam pocela istrazivati internet, citati, traziti kontakte. Moj prvi kontakt sa oboljelima od ove bolesti bio je divni mladic Aljaz, Slovenac, koji me prvi uputio u nacin zivota sa PH, ali i povezao sa nekim drugim ljudima sirom Evrope. 
Jedna od njih bila je i Gjurgica Kjaeva. 


Kliknule smo se na prvu. Kao da sam joj mama, sestra ili kao da mi je kcer, kao rod rodjeni.
Gjurgica je posebna osoba.
 Tako mlada, puna zivota, puna znanja i iskustva. Sve nesebicno dijeli sa drugima i pomaze oboljelima na taj nacin da im prenosi svoja iskustva. 
Za mene je kontakt sa Gjurgicom bio neprocjenjiv. Sate i sate smo se dopisivale. Ja sam imala milion pitanja, a ona je uporno i strpljivo odgovarala. Uz nju su moja prva iskustva sa PH postala jednostavna. Ulivala je nadu i davala poticaj, rjesavala je sve moje strahove i nedoumice.
 Nijedan doktor mi nije pomogao kao Gjurgica.
Povezala me i sa evropskom porodicom oboljelih od plucne hipertenzije i pomogla oko osnivanja udruzenja oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini. 
Njeni savjeti i upustva su bili veoma korisni. A nakon mjeseci i mjeseci svakodnevne prepiske, konacno je dosao i dan naseg upoznavanja i to na spanjolskom tlu, u Barceloni. 


To je zaista bio izuzetan dan. Kada se pojavila, iako bolesne, trcale smo jedna drugoj u zagrljaj, plakale, smijale se. Konacno! Provele smo pet nezaboravnih dana zajedno. 
Pet dana punih novog i korisnog znanja, ali i veselih i nezaboravnoh trenutaka, od kojih obje izdvajamo: „Tu se kupam, tu skoljke skupljam“ ( ali o tome necu da pisem ovaj put, heheheehhe ).
I danas, skoro tri godine nakon naseg prvog kontakta, za Gjurgicu mogu samo reci rijeci pohvale. Veliki covjek, veliki borac, dobar drug, izuzetna zena i majka. I nazalost, nema dostupnu terapiju za PH kao i svi ostali pacijenti u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. 
Nadam se da cemo zajednickom borbom uspjeti poboljsati polozaj oboljelih od plucne hipertenzije u nasim zemljama. Hocemo i moramo!
Gjurgice, voli te tvoja Vera



 

No comments:

Post a Comment